EMDR in Amsterdam-Centrum

Trauma-behandeling bij jongeren en volwassenen

 

EMDR-behandeling (een vorm van trauma-behandeling) is bedoeld voor jongeren (pubers) en volwassenen bij wie nare herinneringen en ervaringen uit het verleden invloed hebben op hoe ze zich nu voelen en gedragen. Dit kunnen herinneringen zijn van gebeurtenissen uit het verleden, zoals pestervaringen, verlies van dierbaren (rouw), een ongeval hebben meegemaakt of gezien, blootgesteld geweest aan geweld of ruzies, misbruik. Maar ook angstige toekomstbeelden kunnen in de weg zitten, zoals bang zijn voor schut te staan tijdens een presentatie, angst voor pijn bij medische handelingen.

 

Wat heeft u aan EMDR-behandeling?

De EMDR-behandeling is helpend bij het verwerken van vervelende gebeurtenissen uit het verleden en het verminderen van angst voor veilige toekomstsituaties. Zowel traumatische gebeurtenissen als vervelende ervaringen kunnen behandeld worden met EMDR. EMDR-behandeling bij psycholoog dr. Marijke van de Laar in Amsterdam-Centrum is effectief bij mensen die last hebben van herbelevingen (het gevoel dat de nare gebeurtenis steeds opnieuw gebeurt), angsten, fobieën, piekeren of zorgen maken, vermijdingsgedrag, verdriet door verlies (rouw), somberheid of depressie, stress of burn-out, hechtingsproblematiek, slaapproblemen (insomnia), negatief zelfbeeld, onzekerheid, en pijn en/of vermoeidheid (lichamelijke klachten zonder verklaarbare oorzaak).

 

Inhoud van de EMDR-behandeling

De EMDR-behandeling bij psycholoog Marijke van de Laar in het centrum van Amsterdam (nabij de Amstel) is erop gericht om veranderingen aan te brengen in ongewenste gedragingen, gedachten en emoties ten gevolge van nare herinneringen of angstige denkbeeldige situaties ontstaan door (recente) gebeurtenissen. EMDR is een vorm van traumabehandeling en staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. De nare herinnering, die nu nog veel spanning geeft, wordt gedesensitiseerd en werkt als volgt: u kijkt, in gedachte, als toeschouwer naar het nare beeld en tegelijkertijd wordt er een andere taak uitgevoerd, zoals het volgen met de ogen van de vingers van de psycholoog, hardop terugtellen of een ritme tikken met de handen. Vervolgens komen er allerlei gedachten en gevoelens naar boven die u dan volgt met de aandacht. Tijdens de EMDR-behandeling zal u merken dat de spanning die u voelt tijdens het denken aan de nare herinnering steeds minder wordt. De EMDR-behandeling wordt voortgezet totdat u rustig aan de nare herinnering kan denken zonder spanning te voelen. Dan wordt er een positieve zin gekoppeld aan de nare herinnering, zoals ik kan het aan, ik ben onschuldig of ik ben goed genoeg. Een EMDR-sessie wordt altijd positief afgesloten

 

Opzet van de EMDR-behandeling | Amsterdam-Centrum

De EMDR-behandeling bij de psychologenpraktijk in Amsterdam-Centrum bestaat uit wekelijkse sessies. Aantal sessies is afhankelijk van het gewenste resultaat. De sessies zijn individueel, maar belangrijke naasten die u in het dagelijkse leven kunnen ondersteunen, zijn altijd welkom tijdens de EMDR-sessies (zie ook systeemtherapie).