Hoogsensitief (HSP) / Hooggevoeligheid | Amsterdam

Psychologische en praktische hulp aan jongeren en volwassenen

 

Voelt u …

… zich vaak overweldigd door harde geluiden, fel licht of drukte?

… een sterke behoefte aan rust maar ook aan uitdaging?

… de sfeer in omgevingen?

… dat u of de jongere minder aan kunt dan andere mensen?

… zich diepgeraakt door kunst of muziek?

… zich nerveus of trillerig wanneer er van alles van u of de jongere verwacht wordt?

… de emoties bij anderen?

 

Dan zou het kunnen zijn dat u hoogsensitief, ofwel hooggevoelig bent. Hoogsensitiviteit is niet iets wat u hebt of wat ontstaat in de loop van het leven. Het is wie u bent en waar u mee geboren wordt. Hoogsensitieve personen (HSP) hebben vaak een groot inlevingsvermogen, kunnen goed luisteren, zijn warm en trouw. Zij hebben lang de tijd nodig om over gebeurtenissen na te denken en vinden het fijn om daar later op terug te komen. Zij dragen andere mensen een warm hart toe en zijn erg begaan met het welzijn van dierbaren.

 

Hoogsensitiviteit (HSP) is dus een eigenschap die we moeten koesteren. Nu kan het zijn dat u het gevoel heeft dat er geen plaats is voor uw hooggevoeligheid in uw leven. De omgeving heeft eisen waar u misschien niet geheel aan kunt voldoen. Hierdoor voelt u zich overprikkeld, u wordt sneller emotioneel of geïrriteerd, u kunt zich minder goed concentreren en u vermijdt situaties meer dan gewoonlijk.
       Voor hooggevoelige jongeren is het vaak lastig, omdat zij kampen met zeer drukke omgevingen (school) en de ontwikkeling van de eigen 'ik' door sociale interacties (en de verwachtingen van leeftijdsgenoten). 

 

De behandeling bij hoogsensitiviteit (HSP) voor jongeren en volwassenen

Hulp aan volwassenen. Als u het even niet meer ziet zitten, is het fijn om hulp te krijgen bij het terugvinden van rust in uw (drukke) leven. De psychologenpraktijk van (neuro)psycholoog dr. Marijke van de Laar kan u hierbij helpen in het centrum (nabij de Amstel) van Amsterdam. Tijdens oplossingsgerichte gesprekken of creatieve therapie krijgt u inzicht in wat belangrijk voor u is in uw leven en hoe u daarop kan inspelen. U leert uw leven op zo'n manier in te delen dat het ten goede komt aan uw dagelijkse activiteiten, zoals werk en hobby's. Indien gewenst krijgt u opdrachten mee naar huis, zoals het invullen van een daglijst. De psychologische behandeling (therapie) en gedragstherapie is in de vorm van praktische hulp en gericht op het vinden van oplossingen.


Hulp aan jongeren.
De psychologische behandeling bij jongeren is praktisch en aangepast aan het leeftijdsniveau van de jongere. Er wordt gekeken naar manieren hoe de jongere de overprikkeling kan verminderen, welke vaardigheden passend zijn bij de jongere om zichzelf af te sluiten van drukke omgevingen en hoe hij/zij de ontwikkeling van de eigen 'ik' kan stimuleren. Dit laatste is zeer belangrijk bij hoogsensitieve jongeren, omdat zij vaak niet luisteren naar de eigen behoeftes en wensen, maar meegaan met de gevoelens en wensen van leeftijdsgenoten. De psychologische behandeling en gedragstherapie bij kinder- en jeugdpsycholoog dr. Marijke van de Laar vindt plaats aan de Nieuwe Keizersgracht 58 in het centrum van Amsterdam (nabij de Amstel). Creatieve therapie van HSP-therapeut Lida van Twisk vindt plaats aan de Weteringschans 74 in Amsterdam-Centrum.

 

Psycholoog Marijke is aangesloten bij de psychotherapie- en psychologenpraktijk Nieuwe Keizersgracht in Amsterdam-Centrum (nabij de Amstel). Zij verricht daar diagnostisch testonderzoek naar ADD/ADHD en autisme (ASS), en neuropsychologisch onderzoek.
     Daarnaast geeft zij gedragstherapie, EMDR-behandeling, neurofeedback-behandelingen, de slaaptraining 'goed slapen doe je zo', en behandeling bij negatief zelfbeeld en een verminderd zelfvertrouwen, somberheid en depressie, stress, spanning en burn-out, angst, bang zijn en fobie, slaapproblemen/insomnia, whiplash, epilepsie of hersenletsel (NAH), autisme en ADD/ADHD. Zij behandelt zowel kinderen, jongeren (pubers) als volwassenen.