ADD / ADHD / Concentratieproblemen bij jongeren (10-18 jaar)

Psychologische en praktische hulp aan jongeren

 

Psycholoog en neuropsycholoog dr. Marijke van de Laar biedt praktische hulp en psychologische behandeling bij concentratie- en planningsproblemen aan jongeren van 10 tot 18 jaar met en zonder ADD/ADHD in Amsterdam-Centrum (nabij de Amstel).


Kenmerken ADD bij kinderen en jongeren

De volgende kenmerken kunnen wijzen op een aandachtstekort- en concentratiestoornis/probleem bij kinderen (ADD, Attention Deficit Disorder):

  • Vaak waarschuwingen krijgen van de leerkracht om beter op te letten in de klas
  • Moeite hebben zich lang te concentreren
  • Slordige fouten maken in het schoolwerk
  • Vaak wegdromen
  • Uitstelgedrag
  • Het lastig vinden om klassikale instructies te begrijpen
  • Spullen worden vaak vergeten of zijn kwijtgeraakt
  • Soms inslaapproblemen

Kenmerken ADHD bij kinderen en jongeren

Voor aandachtstekort- en concentratiestoornis/probleem met hyperactiviteit/impulsiviteit (ADHD) bij kinderen komen er, naast de ADD-kenmerken, de volgende klachten bij: moeite hebben om lang stil te zitten of stil te zijn, eerst doen en dan denken, altijd bezig willen zijn, druk zijn (of veel praten) en veel willen bewegen.

 

De behandeling bij ADD en ADHD voor jongeren in Amsterdam-Centrum

Tijdens de psychologische behandeling (therapie) bij Marijke, Kinder- en Jeugdpsycholoog SKJ, in het centrum van Amsterdam, leert uw kind strategieën om zich beter te concentreren, taken af te maken, de tijd in de gaten te houden, minder snel afgeleid te raken, zichzelf beter te motiveren en taken beter te plannen. Dit gebeurt door middel van psychologische gesprekken, concentratie- en aandachtsoefeningen, opdrachten voor op school en thuis, en eventueel speltechnieken. Het zelfvertrouwen zal vergroten en uw kind leert bijzondere kwaliteiten te ontdekken en te benutten. Zo krijgt uw kind weer rust en overzicht, waardoor uw kind beter gaat functioneren op school en thuis (zoals hogere cijfers en minder waarschuwingen van de leerkracht). Leerproblemen zullen verminderen en eventuele leerachterstanden worden ingehaald.
 
Heeft uw kind concentratie- en aandachtsproblemen behorende bij ADD of ADHD dan is het wel zo dat de aandachtsproblemen, zoals verminderde concentratie, snel afgeleid zijn en uitstelgedrag, nooit geheel zullen verdwijnen. Het is iets wat bij uw kind hoort. Tijdens het behandeltraject zullen de concentratie- en aandachtsproblemen gezien gaan worden als kenmerken die naast mooie eigenschappen bestaan, zoals een grote creativiteit, spontaniteit, humor, zorgzaamheid, avontuurlijk, veel energie en enthousiasme.

Naast de therapie bij ADD en ADHD is het ook mogelijk voor uw kind om neurofeedback-behandeling te krijgen. Neurofeedback-behandeling is zeer effectief bij concentratie- en aandachtsproblemen; uw kind gaat zich langer concentreren en meer rust krijgen in het hoofd.
 

Vermoeden van ADD of ADHD bij uw kind?

Misschien herkent u uw kind in de concentratie- en aandachtsproblemen, maar het hoeft dan niet zo te zijn dat de jongere ADD of ADHD heeft. Er zijn ook kinderen en jongeren met uitstelgedrag en concentratieproblemen zonder dat zij ADD of ADHD hebben. Bij kinder- en jeugdpsycholoog en neuropsycholoog Marijke van de Laar kunt u laten onderzoeken (testen) of uw kind ADD of ADHD heeft door middel van uitgebreid diagnostisch testonderzoek aan de Nieuwe Keizersgracht 58 in het centrum van Amsterdam (bij de psychotherapiepraktijk).

 

Kinder- en Jeugdpsycholoog Marijke is aangesloten bij de psychotherapie-/psychologenpraktijk Nieuwe Keizersgracht in Amsterdam-Centrum (nabij de Amstel). Zij verricht daar ook neuropsychologisch onderzoek en bekijkt de hersenactiviteit (via EEG).
       Daarnaast geeft zij ook neurofeedback-behandelingen, concentratie- en planningstrainingen, en behandeling bij negatief zelfbeeld en zelfvertrouwenproblemen, somberheid en depressie, stress, spanning en burn-out, angst, bang-zijn en fobie, slaapproblemen/insomnia, hoogsensitiviteit (HSP) en whiplash, epilepsie of hersenletsel (NAH). Zij behandelt zowel jongeren als volwassenen.