Angst, bang-zijn en fobie | Amsterdam-Centrum

Psychologische en praktische hulp aan jongeren en volwassenen

 

Angst of bang-zijn is een vorm van stress; wanneer stress langdurig aanwezig is (bijvoorbeeld door werk, school of privé-omstandigheden), kan de alertheid die ontstaat tijdens de stress niet zakken en dus overgaan in overalertheid. Zo ontstaat er angst. Kortdurende angst of bang-zijn (stress) heeft enkel directe gevolgen; het zorgt ervoor dat er snel en adequaat gereageerd wordt met een hoge mate aan concentratie, bijvoorbeeld tijdens een sportwedstrijd of toets/tentamen.

Angststoornissen komen voor bij 1 op de 8 Nederlanders. Veel mensen kennen een periode van angst of bang-zijn in hun leven. Het gebeurt niet van de een op de andere dag, maar het gaat geleidelijk. Er zijn veel verschillende angsten. De meest voorkomende zijn (bij zowel kinderen, jongeren als volwassenen):
sociale angst (angst of bang-zijn in alledaagse sociale situaties, faalangst, prestatie-angst), enkelvoudige fobieën (angst voor het donker, honden, hoogtes, bloed, ongelukken ed.), gegeneraliseerde angststoornis (overmatig denken/piekeren in verschillende situaties).


De meeste angstperiodes worden gekenmerkt door:

  • Concentratieproblemen;
  • Overmatig denken/piekeren;
  • Rusteloosheid;
  • Slaapproblemen/insomnia;
  • Vervreemd voelen van zichzelf en het gevoel hebben de controle over zichzelf te verliezen, gek te worden of dood te gaan.

 

De behandeling bij angstproblemen, bang-zijn en fobieën voor jongeren/volwassenen

Angsten en fobieën zijn heel goed te behandelen bij jongeren en volwassenen. De meest effectieve behandelvorm bij angst is cognitieve gedragstherapie. Tijdens de psychologische behandeling (therapie) in Amsterdam-Centrum bij psycholoog dr. Marijke van de Laar worden misinterpretaties en onlogische gedachten over angstsituaties opgespoord, uitgedaagd en omgebogen naar realistische gedachten. Er ontstaat inzicht over de angstige situatie: de gevoelens en gedragingen worden niet zozeer bepaald door de angstige omgeving, maar door hoe men de (angst)situatie interpreteert. Tijdens angst (of een paniekaanval) voelt het alsof je de controle over jezelf kan verliezen. Dit is niet zo. Angst of bang-zijn speelt zich alleen intern af.
       Als de angst een bijkomende klacht is bij aanhoudende stress of burn-out, dan ontstaat er angst zonder dat er aanleiding toe is. De behandeling is dan gericht op het verminderen van stress en burn-out. Als de burn-out verdwijnt, verdwijnt ook de angst.
        De therapie voor angst, bang-zijn en fobieën bij psycholoog Marijke in Amsterdam-Centrum (nabij de Amstel) is praktisch, inzichtgevend en wordt aangepast aan het leeftijdsniveau van de persoon; bij oudere kinderen vaak met behulp van tekeningen en spel, en bij jongeren en volwassenen in de vorm van psychologische gesprekken. Het hebben van angst en bang-zijn is heel eng en moet serieus genomen worden door de omgeving. Heel goed om te weten is dat de meeste jongeren en volwassenen van hun angst of bang-zijn afkomen door gedragstherapie. De angst hoeft dus niet blijvend te zijn!

Andere effectieve behandelmethoden bij angst zijn: EMDR, ACT, ontspanningstherapie en psychotherapeutische/psychoanalytische therapie. EMDR bijvoorbeeld, is zeer effectief als er traumatische ervaringen ten grondslag liggen aan de angst (zie http://www.emdr.nl). Psycholoog Marijke kan u doorverwijzen in Amsterdam naar de juiste therapeut voor deze behandelvormen bij angst of bang-zijn.


 

Psycholoog Marijke is aangesloten bij de psychotherapie-/psychologenpraktijk Nieuwe Keizersgracht in Amsterdam-Centrum (nabij de Amstel). Zij verricht daar ook neuropsychologisch onderzoek.
       Daarnaast geeft zij ook neurofeedback-behandelingen, de training 'Goed slapen doe je zo' en behandeling bij negatief zelfbeeld en zelfvertrouwenproblemen, stress, spanning en burn-out, somberheid en depressie, slaapproblemen/insomnia, whiplash, epilepsie of hersenletsel (NAH), hoogsensitiviteit (HSP) en ADD/ADHD. Zij behandelt zowel kinderen, jongeren als volwassenen.