Stress, spanning en burn-out | Amsterdam-Centrum
Psychologische en praktische hulp aan jongeren en volwassenen
Stress betekent 'aanhoudende geestelijke druk' en 'spanning'. Zo nu en dan periodes van stress of spanning hoeft niet ongezond te zijn. Het is belangrijk dat na een stressvolle situatie de spanning en stress weer afneemt en verdwijnt. Zo kan ons lichaam herstellen en weer tot rust komen.
Wanneer een stressvolle situatie te lang duurt of als meerdere stress- en spanningsmomenten elkaar te snel opvolgen, heeft het lichaam niet genoeg tijd om zich te herstellen. Er kunnen dan stress- en spanningsklachten ontstaan. Als stress langdurig aanhoudt dan kan er een burn-out ontstaan.
Klachten bij stress, spanning en burn-out
Stress-, burn-out- en spanningsklachten kunnen zich op vier verschillende manieren uiten:
-
Lichamelijke problemen: slaapproblemen (insomnia), vermoeidheid, onrustig voelen, hoofd-, rug- of nekpijn, hartkloppingen, sneller vatbaar zijn voor verkoudheid.
-
Denkproblemen: concentratie- en geheugenproblemen, niet helder kunnen nadenken, moeite hebben om meerdere taken tegelijk uit te voeren (multitasken of het uitvoeren van dubbeltaken).
-
Psychische problemen: vaak overprikkeld-zijn, kort lontje hebben, zich machteloos voelen, somberheid, depressie, angst en soms eenzaamheid.
-
Gedragsproblemen: kritisch zijn tegenover zichzelf en anderen, bazig-zijn, snel geïrriteerd reageren, minder goed voor zichzelf zorgen (slechter eten), minder sociale contacten, (relatie)conflicten, snel boos worden in het verkeer.
De behandeling bij stress, spanning en burn-out bij jongeren en volwassenen
Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen ontspanning en inspanning. Dit is niet makkelijk. Psycholoog dr. Marijke van de Laar kan u of de jongere hierbij helpen in Amsterdam-Centrum. De psychologische behandeling of gedragstherapie is erop gericht om de stress te verminderen zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van werk, studie, school en dagelijkse bezigheden. Soms moeten dagen anders ingedeeld worden en kunnen taken op een efficiëntere manier uitgevoerd en ingepland worden. Daarnaast gaat het erom hoe u de drukte benadert en niet zozeer om het ontzien van de drukte, vaak is dat niet (geheel) mogelijk.
Tijdens de behandeling leert u anders om te gaan met drukke en stressvolle periodes. Indien nodig worden vaardigheden als assertiviteit en conflicthantering aangeleerd. U leert ook realistische eisen te stellen. Wat iemand nodig heeft om stress te verminderen verschilt per persoon: wat voor de één werkt hoeft niet voor de ander te werken. Dit is een belangrijk aspect tijdens de behandeling.
Oorzaken van stress, spanning en burn-out | Amsterdam-Centrum
Sommige mensen zijn gevoeliger voor stress en burn-out dan andere mensen. De volgende eigenschappen kunnen iemand kwetsbaarder maken voor stress/burn-out: moeilijk 'nee' kunnen zeggen, prestatiegerichtheid, veel van zichzelf eisen en 'moeten', moeite hebben om hulp te vragen, perfectionisme, erg betrokken zijn thuis of op werk, graag waardering willen van anderen, het lastig vinden om voor zichzelf op te komen en moeite hebben om de eigen prestaties als positief te zien.
Het kan ook zijn dat levenssituaties voor stress en burn-out zorgen, zoals een scheiding, verhuizing, werkeloosheid, zwangerschap/geboorte, werkdruk, ziekte, misbruik of gepest worden.
Psycholoog
Marijke is aangesloten bij de psychotherapie-/psychologenpraktijk Nieuwe Keizersgracht
in Amsterdam-Centrum (nabij de Amstel). Zij
verricht daar neuropsychologisch onderzoek en diagnostisch testonderzoek naar ADD/ADHD en autisme (ASS). |
Psycholoog Amsterdam-Centrum biedt hulp bij
- Hoogsensitiviteit (HSP)
of hooggevoeligheid - Angst / fobie
- Whiplash / hersenletsel
- ADD / ADHD
- Stress en spanning
- Slaapproblemen
Praktische ondersteuning bij:
- Structureren en plannen
- Overzicht krijgen
- Concentratie verbeteren
- Beginnen aan taken
- Beter onthouden
- Rust creëren