Psychologische behandeling bij jongeren (pubers)

Inzichtgevende en praktische hulp in Amsterdam-Centrum

 

Als uw kind al voor langere tijd niet lekker in zijn/haar vel zit dan is het ontzettend fijn om er met iemand over te praten, even alleen aandacht voor zichzelf en praten over de dingen die voor uw kind belangrijk zijn. De puberteit (adolescentiefase) is een moeilijke periode in het leven van de jongere (puber). Sommige pubers en jongeren trekken zich terug, maar andere jongeren worden juist brutaal. Dit is normaal gedrag, zolang er niks speelt bij uw kind. Wanneer u als ouder merkt dat er iets aan de hand is met uw kind, dan kan kinder- en jeugdpsycholoog Marijke van de Laar wellicht uw kind helpen in Amsterdam-Centrum.
        Marijke is kinder- en jeugdpsycholoog NIP en kinder- en jeugdpsycholoog SKJ, zij is gepromoveerd in de ontwikkelingspsychologie en tevens is zij neuropsycholoog en systeem- en gezinstherapeut. Kinder- en jongerenpsycholoog Marijke gaat op zoek naar de onderliggende oorzaak en biedt praktische oplossingen voor de problemen van uw kind. Hoe vaak uw kind wil komen, is geheel aan hem/haar.

Alle hulp aan kinderen tot 18 jaar wordt volledig vergoed door de gemeenten Amsterdam, Amstelveen (en omstreken), Diemen, Weesp of Zaanstad/Waterland.

 

Met welke problemen kan uw kind bij kinder- en jeugdpsycholoog Marijke terecht?

Uw kind bepaalt hoe hij/zij geholpen wil worden: oudere kinderen (pubers en jongeren) vinden het vaak fijn om te praten over bepaalde onderwerpen, terwijl jongere kinderen kiezen voor een spelvorm of een creatieve werkvorm. Als uw kind het wil mogen de ouders of broers/zussen bij de sessies aanwezig zijn, maar dit hoeft niet. Uw kind mag ook een keer een vriend(in) meenemen. De deur staat voor iedereen open die uw kind belangrijk vindt om bij de sessies te betrekken. Soms is het bijvoorbeeld fijn dat de ouders handige adviezen krijgen om een betere sfeer thuis te creëren. Soms geeft kinder- en jongerenpsycholoog Marijke adviezen aan de leerkracht op school, zoals het toepassen van concentratietechnieken waardoor uw kind minder afgeleid raakt en de leerprestaties vooruit gaan.

 

Behandelmethoden bij pubers en jongeren in Amsterdam-Centrum

Behandelmethoden die kinder- en jeugdpsycholoog dr. Marijke van de Laar gebruikt om het zelfvertrouwen te vergroten, de concentratie te verbeteren, minder bang of angstig te zijn, stress te verminderen, beter te slapen, of de vermoeidheid en overprikkeling te verminderen zijn: gedragstherapeutische gesprekken, kortdurende behandeling bij kinderen en jongeren (pubers), gedragstherapie, EMDR-behandeling, oplossingsgerichte interventies, behandeling van angststoornissen of bang-zijn door middel van cognitief-gedragstherapeutische interventies, systeemtherapie, gezinstherapie, psycho-educatie, gerichte oefeningen (zoals concentratie-oefeningen, oefeningen gericht op in- en doorslapen,medische hypnose, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen gericht op stressvermindering), neuropsychologische behandelingen (verminderen van de vermoeidheid en overprikkeling, en omgaan met tijdsdruk), methoden uit de cognitieve gedragstherapie, planningsmethoden, emotional freedom techniques (EFT), timemanagement-technieken, spel- en creatieve werkvormen, neurofeedback-behandeling en assertiviteitstrainingen.

 

Neuropsychologisch testonderzoek bij pubers en jongeren in Amsterdam

Het is ook mogelijk voor uw kind om neuropsychologisch testonderzoek en hersenonderzoek te krijgen om uit te zoeken of er structuren in de hersenen minder optimaal functioneren. Daarbij worden ook de cognitieve vaardigheden in kaart gebracht, zoals concentratie, aandacht, geheugen, impulsiviteit, hyperactiviteit, plannen/structureren, meerdere opdrachten/instructies tegelijk onthouden, kort onthouden van informatie, en werktempo. Tevens kan uw kind bij Marijke terecht om te testen of er bij uw kind sprake is van ADD of ADHD of autisme. Het testen van ADD, ADHD en autisme bij kinderen en jongeren/pubers wordt door ontwikkelingspsycholoog drs. Ilonka de Haas uitgevoerd aan de Nieuwe Keizersgracht 58 in het centrum van Amsterdam (nabij de Amstel).

 

Kinder- en jeugdpsycholoog Marijke werkt nauw samen met andere kinder- en jeugdpsychologen en -psychiaters. We werken in teamverband bij zowel onderzoek als behandeling van kinderen en jongeren/pubers.