Psychologische behandeling in Amsterdam-Centrum

Inzichtgevende en praktische hulp aan volwassenen

 

Bij psycholoog en neuropsycholoog dr. Marijke van de Laar kunt u terecht voor praktische en probleemoplossende hulp in het centrum van Amsterdam (nabij de Amstel). De psychologische behandeling (therapie) richt zich voornamelijk op het zoeken naar oplossingen voor de ervaren problemen, en is zowel inzichtgevend als ondersteunend. De duur van de behandeling is afhankelijk van de vraag en klacht. Het afbouwen van de behandeling is aan u, aangaande de ervaren verbetering.

 

Met welke problemen kunt u bij psycholoog Marijke terecht?

Tijdens gesprekken (en soms het doen van oefeningen) bij psycholoog Marijke in Amsterdam-Centrum leert u hoe u uw aandachtsspanne kan vergroten en uw energie te behouden, en krijgt u weer overzicht in uw leven. Ook krijgt u inzicht in de relatie tussen uw denkpatronen en gevoelens. Negatieve gedachtes en gevoelens worden opgespoord en doorbroken, waardoor er plaats komt voor fijne positieve gedachtes en gevoelens. Technieken die tijdens de psychologische behandeling (therapie) worden gebruikt, zijn ontleend aan bewezen effectieve interventies, zoals preventie van stress en burn-out en chronische vermoeidheid, en vermindering van angst en bang zijn en slaapproblemen.

 

Oplossingsgerichte en neuropsychologische behandeling | Amsterdam-Centrum

De behandeling is zowel inzichtgevend, oplossingsgericht als neuropsychologisch van aard. Inzichtgevend houdt in dat er tijdens psychologische gesprekken onderzocht wordt naar de oorzaak van de ervaren problemen (bijvoorbeeld jeugdtrauma's), en welke gedragingen en gevoelens daarbij horen (terugkerende gedragspatronen). Oplossingsgericht betekent dat er veel aandacht wordt gegeven aan het vinden van de oplossing en aan het toewerken naar de gewenste situatie. Neuropsychologie is een tak van de psychologie die zich voornamelijk bezighoudt met de relatie tussen hersenen en gedrag. Tijdens de therapie wordt er soms ook de werking van de hersenen/zenuwstelsel uitgelegd en een verbinding gelegd naar de problemen die u ervaart. Er worden gerichte oefeningen gedaan om bepaalde processen te doorbreken, problemen te verminderen en vaardigheden aan te sterken, zoals het verbeteren van de concentratie, leren plannen, afnemen van de overprikkeling en vermoeidheid, stress verminderen, en beginnen aan taken en deze ook afmaken.

 

Behandelmethoden in Amsterdam-Centrum

Behandelmethoden die Marijke van de Laar gebruikt om vaardigheden aan te leren en veranderingen teweeg te brengen zijn: gedragstherapeutische gesprekken, systeemtherapie, gezinstherapie, gedragstherapie, EMDR-behandeling, oplossingsgerichte interventies, gerichte oefeningen (zoals concentratie-oefeningen, oefeningen gericht op in- en doorslapen, medische hypnose, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen gericht op stressvermindering), psychotherapeutische gesprekken en oefeningen t.b.v. vermindering van angst, neuropsychologische behandelingen (verminderen van de vermoeidheid en overprikkeling, omgaan met tijdsdruk en pijn, en geheugenstrategieën), methoden uit de cognitieve gedragstherapie, emotional freedom techniques (EFT), planningsmethoden, timemanagement-technieken, neurofeedback-behandeling en assertiviteitstrainingen.

 

Neuropsychologisch onderzoek in Amsterdam-Centrum

Het is ook mogelijk om naast de behandeling neuropsychologisch onderzoek en hersenonderzoek te krijgen om uit te zoeken (testen) of er structuren in de hersenen minder optimaal functioneren. Daarbij worden ook de cognitieve vaardigheden in kaart gebracht, zoals aandacht, geheugen, gedragscontrole, werkgeheugen (plannen/structureren, multitasken, kort onthouden van informatie) en werktempo. Tevens kunt u bij Marijke terecht om te testen of er sprake is van autisme, ADD of ADHD en voor onderzoek bij whiplash en hersenletsel (niet-aangeboren hersenletsel, NAH). Het testen van ADD en ADHD, het neuropsychologisch onderzoek en het hersenonderzoek wordt door neuropsycholoog dr. Marijke van de Laar uitgevoerd in het centrum van Amsterdam (nabij de Amstel).