SOLK, conversie en lichamelijke problemen | Amsterdam-Centrum

(Neuro)Psychologische hulp en behandeling aan jongeren en volwassenen


Wanneer iemand langer dan enkele weken last heeft van lichamelijke klachten (darm- en maagproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid, ed.) maar er wordt geen oorzaak/aandoening gevonden, spreekt men van Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK, ofwel functionele stoornis). De lichamelijke problemen (ofwel somatische problemen) zijn echt aanwezig, u verzint de klachten/problemen niet.

 

Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) en functionele stoornis worden geclassificeerd onder somatoforme stoornis. Hieronder valt ook: chronische pijnstoornis, chronische vermoeidheidsstoornis, conversiestoornis, stress/burn-out en hypochondrie. De volgende lichamelijke problemen vallen onder SOLK: functionele klachten, prikkelbaredarmsyndroom, fibromyalgie, whiplash-syndroom en soms ook oorsuizen (tinnitus). 

 

Lichamelijke klachten bij SOLK, somatoforme stoornis en conversiestoornis

De volgende lichamelijke (somatische) klachten/problemen komen het meeste voor:

 • Extreme vermoeidheid
 • Hoofdpijn (of migraine)
 • Darmproblemen
 • Maagproblemen
 • Huiduitslag
 • Lage rugpijn
 • Nek- en schouderpijn
 • Uitval van ledematen, problemen met zien en horen, bewustzijnsverlies, stuipen/schokken en verminderd spraakvermogen (conversieproblemen)
 • Slaapproblemen (inslaap- of doorslaapproblemen)
 • Snel overprikkeld zijn
 • Spijsverterings- en/of hormonale problemen
 • Oorsuizen (tinnitus)
 • Cognitieve problemen (concentratie-, geheugen-, planningsproblemen)

 

Lichamelijke klachten komen veelvuldig voor bij mensen met een depressie of angststoornissen. Verhoogde stress, burn-out, angst of somberheid gaan bijna altijd gepaard met lichamelijke klachten.

 

De behandeling bij SOLK, lichamelijke klachten en conversiestoornis

Het is enorm vervelend dat er voor de aanwezige lichamelijke (somatische) problemen geen oorzaak gevonden is. Dit geeft stress, veel zorgen en ongemakken in het dagelijks leven. De psychologische behandeling (therapie) aan jongeren (pubers) en volwassenen bij psycholoog en neuropsycholoog dr. Marijke van de Laar in Amsterdam-Centrum is gericht op het minder gevoelig maken van het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel is overgevoelig geraakt, dus het reageert vaak heftig op een geringe mate aan (omgevings)prikkels. Hierdoor worden er 'verkeerde' signalen gestuurd naar het lichaam. Vermoeidheid, pijn of uitval is dan het resultaat.
     Verder werken we aan het verminderen van de stress en de zorgen bij SOLK, lichamelijke problemen en conversieproblematiek. Tijdens de behandeling wordt gekeken naar vroegere ervaringen die iemand kwetsbaar maken voor het ontstaan van de lichamelijke problemen (via gedragstherapie). De behandeling is tevens gericht op het uitzoeken van factoren die de lichamelijke problemen verergeren. 

Psycholoog Marijke in Amsterdam maakt gebruik van neuropsychologische behandelingen (het stimuleren van het natuurlijk herstel van het lichaam door het zenuwstelsel minder gevoelig te maken), cognitieve gedragstherapie,
EMDR-behandeling en systeemtherapie (bij jongeren is ook gezinstherapie mogelijk). Door het aanleren van vaardigheden en strategieën om de lichamelijke problemen te verminderen kunnen taken en activiteiten in uw leven weer opgebouwd worden. Uw zenuwstelsel wordt dan minder belast. De weg naar herstel. 

 

De juiste therapie (behandeling) bij SOLK, somatoforme stoornissen en lichamelijke klachten bestaat vaak uit zowel psychologische/psychotherapeutische als neuropsychologische als fysieke (lichamelijke) behandeling. Psychologische behandeling is nodig voor emotionele klachten en pijnervaringen. Neuropsychologische behandeling is nodig voor klachten als overprikkeling, vermoeidheid en een verminderde concentratie/geheugen. Bij nek- en rugklachten is fysieke behandeling essentieel. In het centrum van Amsterdam vervult Marijke zowel het psychologisch deel (via gesprekken) als het neuropsychologisch deel (via het aanleren van vaardigheden en strategieën).
     Bij ernstige conversieproblematiek, SOLK en somatoforme stoornissen is intensieve behandeling (therapie) nodig bij grote GGZ-instellingen (groepstherapie, dagbehandelingen ed.).

 

 

Psycholoog Marijke is aangesloten bij de psychotherapie-/psychologenpraktijk Nieuwe Keizersgracht in Amsterdam-Centrum (nabij de Amstel). Zij verricht daar diagnostisch testonderzoek naar ADD/ADHD en autisme (ASS), en neuropsychologisch onderzoek. 
    Daarnaast geeft zij gedragstherapie, EMDR-behandeling, neurofeedback-behandelingen, neuropsychologische behandelingen, en behandeling bij negatief zelfbeeld en zelfvertrouwenproblemen, trauma, stress, spanning en burn-out, somberheid en depressie, angst, bang zijn en fobie, slaapproblemen/insomnia, hoogsensitiviteit (HSP)autisme en ADD/ADHD. Zij behandelt zowel kinderen, jongeren (pubers) als volwassenen.