Somberheid | Amsterdam-Centrum

Psychologische en praktische hulp aan jongeren en volwassenen

 

Bij iedereen komt wel eens een korte periode van somberheid voor in het leven, vaak in reactie op een gebeurtenis. Als de somberheid lang aanhoudt en de kwaliteit van het leven vermindert, spreekt men van een (lichte) depressie. Dit is heel naar en het is belangrijk om dan psychologische hulp (behandeling) te krijgen.

Klachten bij somberheid


Somberheid uit zich op de volgende manieren:

Neerslachtig gevoel;
Niet meer kunnen genieten van voorheen leuke activiteiten;
Slecht slapen of overmatig slapen;
Vermindering in sociale contacten;
Gebrek aan zelfvertrouwen;
Piekeren en zorgen maken;
Kort lontje hebben;
Lichamelijke klachten (hoofdpijn, darm- en huidproblemen);
Afname of toename van de eetlust;
Gejaagdheid of juist geremdheid voelen;
Gevoelens van waardeloosheid of ernstige schuldgevoelens hebben;
Concentratieproblemen of besluiteloosheid;
Evt. zelfmoordgedachten of zelfmoordpoging.


Bij jongeren kan somberheid zich uiten in verschillende gedragingen: prikkelbaar en druk gedrag, nachtmerries, teruggetrokken gedrag, boze buien, lichamelijke klachten, verlies van eetlust en vermindering van schoolprestaties (onder het niveau presteren).

De gevolgen van aanhoudende somberheid kunnen onder andere zijn: angsten, depressie, vermijden van sociale situaties, teruggetrokken leven, dromen niet naleven, verminderd aangaan van vriendschappen.

De behandeling van somberheid

Het is belangrijk om vroegtijdig hulp in te schakelen bij somberheid. De psychologische behandeling (therapie) bij Psychologenpraktijk Marijke in Amsterdam-Centrum heeft als doel het terugkrijgen van plezier in het leven, lekker in je vel zitten en energie hebben om dingen te ondernemen. Tijdens de behandeling bij de psychologenpraktijk wordt de oorzaak van de somberheid duidelijk om zo onverwerkte emoties aan te pakken en heftige gebeurtenissen te verwerken. Met cognitieve gedragstherapie, EMDR-behandeling en systeemtherapie is somberheid goed te behandelen bij jongeren en volwassenen. Bij jongeren worden de ouders en school meestal ook betrokken bij de behandeling. De psychologen en therapeuten bij Psychologenpraktijk Marijke bezoeken de school en geven gezinstherapie (systeemtherapie) en ouderondersteuning in Amsterdam-Centrum. Psychologenpraktijk Marijke behandelt geen zware depressie, dan is intensievere therapie nodig bij een GGZ-instelling zoals Levvel of InGeest.

Psychologenpraktijk Amsterdam-Centrum Nieuwe Keizersgracht 58

Psychologenpraktijk Marijke is aangesloten bij de psychotherapie- en psychologenpraktijk Nieuwe Keizersgracht in Amsterdam-Centrum (nabij de Amstel). Zij en haar team verrichten neuropsychologisch onderzoek en diagnostisch testonderzoek naar ADD/ADHD en autisme (ASS).

Daarnaast geeft zij neuropsychologische behandeling, cognitieve gedragstherapie, trauma-behandeling (EMDR) en rouwtherapie. Haar team biedt hulp bij: hersenletsel (NAH o.a. hersenschudding en whiplash), autisme, ADD en ADHD, negatief zelfbeeld en zelfvertrouwenproblemen, rouw en verlies, stress en spanning (burn-out), somberheid, angst, paniek en bang zijn, slaapproblemen en insomnia, en hoogsensitiviteit (HSP).

Hoofdlocatie Amsterdam-Centrum
 

Psychologenpraktijk Marijke
(Psychotherapiepraktijk)
Nieuwe Keizersgracht 58
1018 DT Amsterdam

 

Contact
 

Bel 06 2017 7663
info@praktijkmarijkeamsterdam.nl

PLAN MIJN ROUTE

 

Registraties

 

 

Ontwerp en uitvoering: Praktijksucces