Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) | Amsterdam-Centrum

Psychologische hulp bij hersenletsel, epilepsie en whiplash (ongeval)


En hersentrauma kan ontstaan door onder andere een ongeval (zware hersenschudding met buiten bewustzijn), ziektes (bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking), interne bloedingen of zuurstoftekort (bijvoorbeeld TIA, herseninfarct en langdurige epilepsieaanval) in de hersenen. Maar er zijn nog vele andere oorzaken die schade aan de hersenen kunnen veroorzaken, zoals overmatig gebruik van zware medicatie.

 

Klachten bij whiplash (ongeval), hersenletsel (NAH) en epilepsie

Een ongeval, hersenschudding, herseninfarct, hersenbloeding of een andere oorzaak waarbij letsel aan het hoofd is ontstaan (niet-aangeboren hersenletsel/NAH, epilepsie), kunnen de volgende klachten geven:

 

Het kan zijn dat u een klap op het hoofd heeft gehad (hersenschudding) of dat u betrokken was bij een auto-ongeval. Vaak spreken we dan van een whiplash-trauma. Een whiplash is een zweepslag waarbij het hoofd sterk naar voren en naar achteren wordt bewogen zonder dat u daar zelf controle over heeft. Hierdoor kan er schade zijn ontstaan aan de zenuwen in uw nek en achterhoofd (hersenletsel). Helaas is deze schade niet te zien op hersenscans en kunnen klachten als zodanig niet direct herkend worden.

 

De behandeling bij whiplash-trauma (ongeval), hersenletsel (NAH) en epilepsie

Mocht u een hersentrauma (hersenletsel/NAH, epilepsie) of een (whiplash-)ongeval hebben gehad en u heeft blijvende klachten, dan is het heel belangrijk dat u (neuro)psychologische behandeling krijgt. Overprikkeld zijn en vermoeidheid zijn vaak de grootste klachten. Er bestaat helaas geen pil die uw overprikkeling weg kan nemen. U bent hiervoor afhankelijk van het natuurlijk herstel van uw lichaam. De neuropsychologische behandeling bij psycholoog en neuropsycholoog dr. Marijke van de Laar in Amsterdam-Centrum (nabij de Amstel) is gericht op het stimuleren van het natuurlijk herstel door het zenuwstelsel minder gevoelig te maken. Dit gebeurt door middel van het aanleren van vaardigheden en strategieën, en een aanpassing van uw levensstijl. Door uw zenuwstelsel minder te belasten, zult u zich minder overprikkeld voelen. Hierdoor zult u zich beter gaan concentreren en alledaagse taken makkelijker gaan uitvoeren. Studie- of werkproblemen zullen dan langzaam verminderen en verdwijnen. De weg naar herstel. 

 

De juiste therapie (behandeling) bij hersenletsel (NAH), whiplash-trauma en epilepsie bestaat vaak uit zowel psychologische als neuropsychologische als fysieke (lichamelijke) behandeling. Psychologische behandeling is nodig voor emotionele klachten en pijnervaringen. Neuropsychologische behandeling is nodig voor klachten als overprikkeling, vermoeidheid en een verminderde concentratie/geheugen. Bij nek- en rugklachten is fysieke therapie essentieel. In het centrum van Amsterdam vervult Marijke zowel het psychologisch deel (via gesprekken) als het neuropsychologisch deel (via het aanleren van vaardigheden en strategieën).

Zie ook de volgende video van de Hersenstichting: de Zorgstandaard, de zorg die iedere jongere (puber) en volwassene nodig heeft na hersenletsel.

 

Psycholoog Marijke is aangesloten bij de psychotherapie-/psychologenpraktijk Nieuwe Keizersgracht in Amsterdam-Centrum (nabij de Amstel). Zij bekijkt de hersenactiviteit (via EEG), en verricht diagnostisch testonderzoek naar ADD/ADHD en autisme (ASS), en neuropsychologisch onderzoek.
 Daarnaast geeft zij gedragstherapie, EMDR-behandeling, neurofeedback-behandelingen, neuropsychologische behandelingen, en behandeling bij negatief zelfbeeld en zelfvertrouwenproblemen, trauma, stress, spanning en burn-out, somberheid en depressie, angst, bang zijn en fobie, slaapproblemen/insomnia, hoogsensitiviteit (HSP)autisme en ADD/ADHD. Zij behandelt zowel kinderen, jongeren (pubers) als volwassenen.