Hersenletsel, hersenschudding en whiplash | Amsterdam-Centrum

Neuropsychologische hulp bij niet-aangeboren hersenletsel (NAH)


Een hersentrauma (niet-aangeboren hersenletsel, NAH) kan ontstaan door onder andere een ongeval (met tot gevolg een whiplash-trauma of zware hersenschudding), ziektes (bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking), interne bloedingen of zuurstoftekort in de hersenen (bijvoorbeeld een TIA, herseninfarct of een langdurige epileptische aanval). Maar er zijn nog vele andere oorzaken die schade aan de hersenen kunnen veroorzaken, zoals overmatig gebruik van zware medicatie.

Klachten bij hersenletsel (NAH), whiplash en hersenschudding


Een ongeval (met whiplash-trauma of hersenschudding), beroerte (herseninfarct, hersenbloeding of TIA) of een andere oorzaak (o.a. epileptische aanval) waarbij letsel aan het hoofd is ontstaan (niet-aangeboren hersenletsel/NAH), kunnen de volgende klachten geven:

Vermoeidheid;
Gevoelig voor licht en geluid;
Concentratieproblemen;
Planningsproblemen;
Snel overprikkeld zijn;
Lezen en op de computer werken gaan moeizaam;
Vergeetachtig;
Moeite met het automatisch uitvoeren van handelingen;
Spijsverterings- en/of hormonale problemen;
Oorsuizen (tinnitus).


Als klachten van een hersenschudding of whiplash lang aanhouden dan spreekt men van een post-commotioneel syndroom.

Het kan zijn dat u een klap op het hoofd heeft gehad (hersenschudding) of dat u betrokken was bij een auto-ongeval. Vaak spreken we dan van een whiplash-trauma. Een whiplash is een zweepslag waarbij het hoofd sterk naar voren en naar achteren wordt bewogen zonder dat u daar zelf controle over heeft. Hierdoor kan er schade zijn ontstaan aan de zenuwen in uw nek en achterhoofd (hersenletsel/NAH). Helaas is deze schade niet te zien op hersenscans en kunnen klachten als zodanig niet direct herkend worden.

De behandeling bij whiplash-trauma (ongeval), hersenletsel (NAH) en hersenschudding

Mocht u een hersentrauma (hersenletsel/NAH, hersenschudding, epilepsie) of een (whiplash-)ongeval hebben gehad en u heeft blijvende klachten, dan is het heel belangrijk dat u neuropsychologische behandeling krijgt. Overprikkeld zijn en vermoeidheid zijn vaak de grootste klachten. Er bestaat helaas geen pil die uw overprikkeling weg kan nemen. U bent hiervoor afhankelijk van het natuurlijk herstel van uw lichaam. De neuropsychologische behandeling bij GZ-psycholoog en neuropsycholoog dr. Marijke van de Laar in Amsterdam-Centrum (nabij de Amstel) is gericht op het stimuleren van het natuurlijk herstel door het zenuwstelsel minder gevoelig te maken. Dit gebeurt door middel van het aanleren van vaardigheden en strategieën, en een aanpassing van uw levensstijl. Door uw zenuwstelsel minder te belasten, zult u zich minder overprikkeld voelen. Hierdoor zult u zich beter gaan concentreren en alledaagse taken makkelijker gaan uitvoeren. Studie- of werkproblemen zullen dan langzaam verminderen. De weg naar herstel.

De juiste therapie (behandeling) bij hersenletsel (NAH), hersenschudding, whiplash-trauma en epilepsie bestaat vaak uit zowel psychologische als neuropsychologische als fysieke (lichamelijke) behandeling. Psychologische behandeling is nodig voor pijnervaringen en emotionele klachten (rouw- en verliesverwerking, trauma-behandeling met EMDR). Neuropsychologische behandeling is nodig voor klachten als overprikkeling, vermoeidheid en een verminderde concentratie/geheugen. Bij nek- en rugklachten is fysieke therapie essentieel. In het centrum van Amsterdam vervult Marijke zowel het psychologisch deel (via gesprekken) als het neuropsychologisch deel (via het aanleren van vaardigheden en strategieën).

Zie ook de websites van de Hersenstichting en de Wegwijzer Hersenletsel, de zorg die iedere jongere en volwassene nodig heeft na hersenletsel (NAH) of hersenschudding.

Psychologenpraktijk Amsterdam-Centrum Nieuwe Keizersgracht 58

Psychologenpraktijk Marijke is aangesloten bij de psychotherapie- en psychologenpraktijk Nieuwe Keizersgracht in Amsterdam-Centrum (nabij de Amstel). Zij en haar team verrichten neuropsychologisch onderzoek en diagnostisch testonderzoek naar ADD/ADHD en autisme (ASS).

Daarnaast geeft zij neuropsychologische behandeling, cognitieve gedragstherapie, trauma-behandeling (EMDR) en rouwtherapie. Haar team biedt hulp bij: hersenletsel (NAH o.a. hersenschudding en whiplash), autisme, ADD en ADHD, negatief zelfbeeld en zelfvertrouwenproblemen, rouw en verlies, stress en spanning (burn-out), somberheid, angst, paniek en bang zijn, slaapproblemen en insomnia, en hoogsensitiviteit (HSP).

Hoofdlocatie Amsterdam-Centrum
 

Psychologenpraktijk Marijke
(Psychotherapiepraktijk)
Nieuwe Keizersgracht 58
1018 DT Amsterdam

 

Contact
 

Bel 06 2017 7663
info@praktijkmarijkeamsterdam.nl

PLAN MIJN ROUTE

 

Registraties

 

 

Ontwerp en uitvoering: Praktijksucces