Slaapproblemen en insomnia | Amsterdam-Centrum

Psychologische en praktische hulp aan jongeren en volwassenen

 

Voor een gezond en gelukkig leven is goed slapen erg belangrijk. Door een goede nachtrust voelen we ons overdag fit. Maar als we ’s nachts niet goed slapen dan krijgen we allerlei klachten. Een verminderde nachtrust zorgt overdag voor klachten als vermoeidheid, snel geïrriteerd zijn, concentratieproblemen en somberheid. Het kan zelfs zo zijn dat we niet meer kunnen genieten van voorheen leuke activiteiten. Het voelt alsof alles te veel is. Ook ’s nachts voelen we ongemak van niet goed slapen. Als we bijvoorbeeld periodes in de nacht wakker liggen dan geeft dat vaak een gevoel van frustratie.

 

De behandeling bij slaapproblemen en slapeloosheid/insomnia

Psycholoog dr. Marijke van de Laar biedt praktische hulp, en oplossingsgerichte en cognitieve gedragstherapie aan jongeren en volwassenen met slaapproblemen of slapeloosheid (insomnia) in het centrum van Amsterdam (nabij de Amstel). U krijgt inzicht in uw slaapgewoonten en hoe u daar verandering in aanbrengt. Tijdens de psychologische behandeling (therapie) leert u zich te ontspannen, gewoonten te onderzoeken en gedachten over slaap uit te dagen. Ook worden er opdrachten voor thuis meegegeven, zoals het bijhouden van een slaapdagboek of het doen van ontspanningsoefeningen. Aan het einde van de behandeling bent u in staat om controle uit te oefenen op de factoren die de slaap negatief beïnvloeden (zie ook de 'Goed slapen doe je zo'-training).


De slaapbehandeling richt zich op het verminderen van slaapproblemen en het voorkomen van chronische slapeloosheid (insomnia). Door de nachtrust te verbeteren, verdwijnen na een tijd de andere klachten die gepaard gaan met vermoeidheid, zoals slechte concentratie/aandacht, stress, angst, een kort lontje hebben en overprikkeld-zijn. U gaat zich weer fit voelen, beter concentreren en meer sociale activiteiten ondernemen.

Naast de psychologische behandeling (therapie) bij slaapproblemen en slapeloosheid (insomnia) is het ook mogelijk om neurofeedback-behandeling te krijgen. Neurofeedback is zeer effectief bij slaapproblemen en slapeloosheid (insomnia); u gaat sneller inslapen en langer doorslapen.Psycholoog Marijke is aangesloten bij de psychotherapie-/psychologenpraktijk Nieuwe Keizersgracht in Amsterdam-Centrum (nabij de Amstel). Zij verricht daar diagnostisch testonderzoek naar ADD/ADHD en autisme (ASS), en neuropsychologisch onderzoek.
     Daarnaast geeft zij ook neurofeedback-behandelingengedragstherapie, EMDR-behandeling, de slaaptraining 'goed slapen doe je zo' en behandeling bij negatief zelfbeeld en zelfvertrouwenproblemen, trauma, stress, spanning en burn-out, somberheid en depressie, angst, bang zijn en fobie, whiplash, epilepsie of hersenletsel (NAH), hoogsensitiviteit (HSP)autisme en ADD/ADHD. Zij behandelt zowel kinderen, jongeren (pubers) als volwassenen.